Quantcast
Home News Inside the Japanese sanctuary in northeastern Perth

Inside the Japanese sanctuary in northeastern Perth

0
Inside the Japanese sanctuary in northeastern Perth

Behind this black box façade in an alleyway lies a Japanese-inspired ‘oasis’ complete with dreamy bathrooms, sweeping city views and a garden courtyard visible from every corner of the house

  • An architect has created a Japanese-style sanctuary behind a black box façade on a quiet street in Perth, WA
  • Designed by eph Studio, four-bedroom ‘Little Hutt House’ is flooded with natural light and custom features
  • The layout creates a seamless connection between the interior and outdoors to bring nature into every room
  • The unique design has been recognised with prestigious awards from the Australian Institute of Architects

Advertisement

Architects have created a Japanese-style sanctuary behind a black box façade on a quiet suburban backstreet in Perth, complete with a garden courtyard visible from every room.

Designed by national architecture agency eph Studio, ‘Little Hutt House’ in Mount Lawley, three kilometres northeast of the CBD, is based on the principles of Shou Sugi Ban, an ancient Japanese concept which creates a seamless connection between the interior and outdoor spaces to bring the tranquility of nature into every corner.

The striking four-bedroom home is flooded with sunlight and custom features, including burnished concrete and oak floors, marbled walls, luxury lighting handmade in northern Italy, freestanding bathtubs and floor-to-ceiling windows that capture sweeping views of the city from the ensuite master.

The unique design has been recognised with sought-after accolades and was a shortlist entrant for Open House Perth, an annual awards show that promotes the finest residential architecture in Western Australia‘s capital.

Architects have created a Japanese-style sanctuary behind a black box façade (pictured) on a suburban backstreet in Perth

Designed by architecture agency eph Studio, 'Little Hutt House' (pictured) in Mount Lawley, three kilometres northeast of the CBD, is based on an ancient Japanese concept that brings nature into every corner

The striking four-bedroom home is flooded with sunlight and custom features

Designed by architecture agency eph Studio, ‘Little Hutt House’ (pictured) in Mount Lawley, three kilometres northeast of the CBD, is based on an ancient Japanese concept that brings nature into every corner

Sustainable materials have been used wherever possible, with recycled brick sourced from a local demolition site providing the foundation for the one-of-a-kind property.

The same emphasis was placed on homegrown fixtures, with concrete vanity basins produced locally in Perth in the bathrooms and Australian-made faucet Strommen tapware in the state-of-the-art kitchen.

Other premium appliances include a 900mm induction stove, brass tapware, porcelain benchtops, a double sink and two SMEG ovens that cost $6,000 (AUD) a piece.

Premium appliances in the kitchen include a 900mm induction stove, brass tapware, porcelain benchtops, a double sink and two SMEG ovens that cost $6,000 (AUD) a piece

Premium appliances in the kitchen include a 900mm induction stove, brass tapware, porcelain benchtops, a double sink and two SMEG ovens that cost $6,000 (AUD) a piece

Standout features include freestanding bathtubs

Standout features include freestanding bathtubs

Listing agent Danielle Geagea told Daily Mail Australia it is a true standout that offers 'sanctuary from the hustle and bustle of urban life' just a stone's throw from the city centre

Ms Geagea has secured an offer for the house but declined to disclose the price

Listing agent Danielle Geagea told Daily Mail Australia it is a true standout that offers ‘sanctuary from the hustle and bustle of urban life’ just a stone’s throw from the city centre

Out front, the façade is clad in surface charred timber while a black colour scheme runs throughout, in keeping with the traditional principles that inspired the home

Out front, the façade is clad in surface charred timber while a black colour scheme runs throughout, in keeping with the traditional principles that inspired the home

Seamlessly connected to the living and dining area, the kitchen won the coveted People's Choice Award at the 2020 SMEG Tour Awards 2020

Seamlessly connected to the living and dining area, the kitchen won the coveted People’s Choice Award at the 2020 SMEG Tour Awards 2020

Seamlessly connected to the living and dining area, the kitchen won the coveted People’s Choice Award at the 2020 SMEG Tour Awards 2020. 

Out front, the façade is clad in surface charred timber while a black colour scheme runs throughout, in keeping with the traditional principles that inspired the home.

Privacy is paramount in the 375 square metre house which has a full CCTV security system, intercom with dual monitors inside and enclosed parking garage with space for two cars.

The unique design has been recognised with sought-after accolades and was a shortlist entrant for Open House Perth

The unique design has been recognised with sought-after accolades and was a shortlist entrant for Open House Perth

Sustainable materials have been used wherever possible

Sustainable materials have been used wherever possible

The house has been listed for the first time ever with Zsa Zsa Property's Danielle Geagea

The house has been listed for the first time ever with Zsa Zsa Property’s Danielle Geagea

The house, which is 140sqm larger than the average Perth home, has been listed for the first time ever with Zsa Zsa Property’s Danielle Geagea.

In the midst of the traditional redbrick Federation villas which leafy Mount Lawley is known for, the house is an immediate standout with its flat roof and black industrial front.

Ms Geagea, who has secured an offer for the house but declined to disclose the price, told Daily Mail Australia it is a true standout that offers ‘sanctuary from the hustle and bustle of urban life’ just a stone’s throw from the city centre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here